Jak usnadnit činnost zažívacího ústrojí 

Stalo se Vám, že po některém jídle jste byli plní energie a po jiném byste si nejraději lehli?

Vše, co vložíme do úst, musí projít skrze naše zažívací ústrojí, což je cesta dlouhá zhruba devět metrů!  V tomto článku se dozvíte, co konkrétně dělat, abychom se ke svému zažívaní, potažmo zdraví, chovali co možná nejlépe.

Při trávení se potrava rozkládá na jednodušší a dostatečně malé látky, pro další využití v organismu.

 

Je to snadné:

  • Zjednodušte příjem potravin
  • Zvyšte přísun živin na maximum
  • Zvyšte přísun vlákniny
  • Eliminujte toxiny
  • Hlídejte si přísun zdraví prospěšných bakterií ve stravě, popř. doplňcích
  • Jezte pomalu-nespěchejte
  • Pečlivě žvýkejte každé sousto
  • Jezte v pravidelných intervalech
  • Udělejte si na jídlo čas a klid, omezte jídlo ve spěchu a stresu
  • Vychutnejte si každé sousto, tzv. buďte on-line / přítomni nejen tělem, ale i myslí
  • Používejte vhodné potravinové doplňky

Občas v roce to nevadí …

Snad každý zažije v průběhu roku nějakou párty, večírek, grilování s přáteli atd. Pokud budou tyto akce doprovázeny alkoholem, těžce stravitelným jídlem, pak přetěžujeme nejen svá střeva, ale také ledviny a játra, která se s tím vším musí vypořádat.

Ulehčete zažívacímu ústrojí!

Při procesu trávení spotřebovává organismus velké množství energie a živin, proto čím větší a hůře stravitelnější jídlo sníte, tím více můžete být unavenější. Komplexní pokrmy, tak jak je známe z dřívější doby mohou nadělat více zmatku než užitku. Některé potraviny se totiž chovají v zažívacím ústrojí kyselinotvorně a jiné jsou zásadité, což vede ke tvorbě látek, které se vzájemně neshodují.

Řešení je přitom snadné, stačí jíst jednodušší jídla, menší porce, častěji a pravidelně, díky tomu zvládne Váš organismus lépe hospodařit s příjmem energie.

 

Zvyšte přísun živin na maximum

Položili jste si někdy otázku, „proč jíme?“ Díky správnému nastavení mysli Vám nebude dělat problém omezit, nebo zcela vyloučit, některé rafinované potraviny jako jsou např. bílý rafinovaný cukr nebo výrobky z bílé mouky. Tyto zdroje potravin mají pro naše zdraví spíše záporný přínos. Vzniklou mezeru ve stravování můžeme doplnit zvýšeným přísunem ovoce, zeleniny, sladit můžeme např. medem či jiným moderním přírodním sladidlem. Mimo sezónu čerstvého ovoce a zeleniny doplňujeme dostatek vitamínů vhodným doplňkem na přírodní bázi.

 

Zvyšte přísun vlákniny

Odhaduje se, že Češi konzumují zhruba 8-10 g vlákniny ve stravě za den, což je hluboce pod doporučení světové zdravotní organizace. Správně by dospělý člověk měl konzumovat okolo 25-30 g vlákniny denně!

Vláknina působí jako kartáč na naše střeva, pomáhá regulovat hladinu cukru, ale také nám dokáže navodit pocit sytosti.

Mezi významné zdroje vlákniny se řadí ovoce, zelenina. Obiloviny jako jsou žito, oves, dále luštěniny nebo ovesné otruby. Více na téma Vláknina se dočtete zde >

 

Ne vše, co nám dělá radost je zdravé

Některé tekutiny působí diureticky, tzn. tělo díky nim ztrácí vodu. Dochází k přetěžováni ledvin, jater, organismus si může dopomáhat také vylučováním odpadních látek přes kůži nadměrným pocením.

Jedná se zejména o alkohol, některé čaje, např. ovocné či černé, perlivé nápoje a ochucené vody, které způsobují mimo jiné překyselení organismu.

Přitom je to snadné. Stačí popíjet v průběhu dne čistou neperlivou vodu. Nepít těsně před, ani po jídle, abychom si neředili žaludeční šťávy a nezpomalovali proces trávení.

 

Naše střeva = druhý mozek

Správná skladba našich bakterií ve střevě je důležitá pro naši vitalitu, zdraví, imunitu, vylučování a dnes už bylo dokázáno studiemi, že také pro psychiku a koncentraci! Nadmíra karbohydrátů, čili sladkých jídel nebo slaných jídel, vede k nerovnováze zdraví prospěšných bakterií v našem trávícím ústrojí.

Vždy, když děláme kompromis se svým jídelníčkem, dáváme šanci nepřátelským bakteriím, aby rostli a lépe se množily.  Probiotické, čili správné bakterie, potřebujeme k optimálnímu rozkladu potravy, produkci vitamínů K, podpoře imunitního systému, atd. Zařaďte pravidelně do svého jídelníčku kvašenou zeleninu, kysané mléčné výrobky, dostatek zeleniny a alespoň jednou až dvakrát do roka, nebo podle potřeby, vhodný probioticky doplněk.

 

Zpomalte

Doba je velmi uspěchaná a často to odnáší naše stravovací návyky a pohoda. Tím, že budete důkladněji žvýkat, si každé sousto můžete lépe vychutnat a podpoříte tím i produkci slin, kterých vytvoříme zhruba 1,7 litrů denně!

Špatně rozmělněná strava je hůře stravitelná, proto je výhodnější nic neuspěchat a důkladně kousat. Sliny totiž zvlhčují potravu a díky tomu, že obsahují enzymy, pomáhají při rozkladu sacharidů a dezinfikují obsah ústní dutiny.

Buďte přítomní u jídla nejen fyzicky, ale i hlavou. Udělejte vše pro to, abyste alespoň u jídla nemuseli řešit denní nebo pracovní starosti. Pokud nejste mozkový chirurg nebo neřešíte odlet vesmírné stanice, tak na Vás pravděpodobně povinnosti 30 minut počkají.

 

Pravidelnost

Abychom zachovali pravidelný biologický rytmus, je výhodné jíst každé čtyři až šest hodin. Žaludek totiž vyměšuje pravidelně žaludeční šťávy a pokud je v žaludku málo nebo žádná strava ke zpracování, pak se tyto šťávy přeměňují v nežádoucí kyseliny. Pravidelným jezením tak předcházíme nevlídným pocitům, výkyvům nálad, útokům chuťových buněk nebo kolísání energie.

 

STRES a nouzový režim

Stres negativně ovlivňuje proces trávení, dochází ke rozkolísání hormonální rovnováhy a metabolických procesů v těle. Krátkodobý stres nás může sice stimulovat k vyšším výkonům, ale dlouhodobý stres, vleklý až chronický stres, se dnes řadí mezi hlavní příčiny civilizačních onemocnění.

Dělejte vše proto, abyste nejedli ve stresu. Vhodná je relaxační hudba, aromaterapie, dechové cvičení, zatelefonovat někomu, kdo Vás rozveselí, ať přijdete na jiné myšlenky. Prostě dejte si pauzu pár minut a pak až se pusťte do jídla.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Primář Erben: Farmaceutické firmy a lékaři vás vodí za nos, civilizačním chorobám se dá předejít
#
Stalo se Vám, že po některém jídle jste byli plní energie a po jiném byste si nejraději lehli? Vše, co vložíme do úst, musí projít skrze naše zažívací ústrojí,…
#
Záznam vysílání DVTV s viroložkou Hanou Zelenou nejen o Koronaviru
#
Pokud Vás nikdo nekritizuje, pak to teprve přijde. Kritici nám prokazují tu nejlepší službu. Zocelují nás!
#
Hledáte vhodný cvik ke svému věku či zdravotnímu omezení? Inspirujte se instruktážními videi, kde se naučíte, jak můžete vytvářet pohyb či zpevnit svaly.…
#
Čas od času udělá každý drobnou dietní chybičku. Chcete vědět, jak hřešit tak, aby tyto drobné chybičky neovlivnily Vaše výsledky? Je to jednoduché, když se…
#
Zajímá Vás které potraviny Vám pomůžou lépe zvládat chladné počasí? Obrázkové tipy pro Vás!
#
Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému…
#
Colostrum, kolostrum nebo mlezivo je geniálním produktem přírody. Tento sekret mléčné žlázy vzniká před porodem a je základním faktorem u savců, který ovlivňuje…
#
Pravidla zdravého hubnutí jsou velmi aktuální témata dnešní doby. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co hubnutí přináší, ale jakých chyb se lidé při…
#
Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.
#
Zhubněte svaly, tuky si nechte na horší časy… Prověřené rady, které Vás zaručeně dovedou k jo-jo efektu. Vybral jsem 7 nejlepších rad jak zhubnout a opět…
#
Rostlina používaná k léčení již tisíce let. Za napoleonských válek využívaná k hojení ran. V době našich babiček používaná k prevenci rakoviny a na léčbu…
#
Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.
#
Máte rádi kávu? Kolik šálků za den vypijete? Je pro nás prospěšná nebo nám škodí? Kde ještě se můžeme setkat s kofeinem a jaké má účinky na lidské zdraví?
#
Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = klíč ke zdraví Acidobazická rovnováha vyjadřuje poměr mezi kyselinami a zásaditými minerály v našem organismu. Udává se v…
#
Vybrali jsme pro Vás 5 tipů, jak v letním období zhubnout. Dozvíte se jak zvládnout dovolenou, grilování, návštěvy, co jíst v létě a nepřibrat.
#
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY… Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a…
#
Každých 10 let se náš organismus zanáší jedním až půldruhým kilogramem toxických látek!

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Tepelně upravená rajčata jsou zdrojem lykopenu, který má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Ocení ho zejména muži při prevenci problémů s prostatou. Ženám…
Je libo grilovanou cuketu nebo zeleninu?
Tvaroh na sladko je lehké, ale vydatné jídlo. Kvalitní snídaně je základ dne. Hodí se zejména při hubnutí.

Akce

Příběh