Kořen pampelišky jako „lék“

Kořen pampelišky je podle kanadských vědců silnější než chemoterapie. Vědci zjistili, že kořen pampelišky dokáže usmrtit rakovinné buňky bez toho, aby poškodil zdravé buňky. Žlutý zázrak nám také poslouží jako prevence před revmatismem a jinými degenerativními nemocemi pohybového aparátu. Sirup nám pomůže při onemocnění dýchacího traktu.

Pampeliška

Pampeliška je výborným zdrojem vápníku, draslíku, sodíku i hořčíku. Mladé listy jsou bohaté na vitamín C a železo. Dalšími vitamíny jsou např. vitamín A či B nebo látka inulin vhodná především pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. (nejvyšší koncentrace inulinu je na podzim). Květy obsahují vitamín D.

 

Detoxikace pampeliškovými květy

Pampeliška je vhodná na jarní detoxikační kůru a podporu jaterních funkcí či ledvin.

Po dobu dvou týdnů jíme každý den hrst čerstvých listů. (není vhodné pro těhotné a kojící).

Med či sirup z květů také pomáhá k odkašlávání i léčbě nemocí dýchacího aparátu.

Recept na přípravu medu z pampelišky.

 

Kořen pampelišky jako „lék“ na rakovinu

Podle kanadských vědců je kořen silnější než chemoterapie. Vědci zjistili, že kořen pampelišky dokáže usmrtit rakovinné buňky bez toho, aby poškodil zdravé buňky a to již pár dní po začátku užívání.

 

Pampeliškový čaj z kořene či listů

Kořen sbíráme v březnu až dubnu nebo na podzim v říjnu a listopadu, kdy rostlina nekvete. Použijeme rýč. Kořeny ihned po sběru omyjeme a dáme sušit. Maximální teplota sušení je do 50°C. Správně usušený kořen se lehce láme a v místě lomu je bílý.

Listy sbíráme od května do září po rozkvětu rostliny mezi polednem a druhou hodinou odpolední a okamžitě sušíme.  

Celou rostlinu, (tzn. kořen, nať), sbíráme během března až května než začne kvést. Ideální doba pro sběr je okolo druhé hodiny odpolední. Očištěnou rostlinu sušíme umělým teplem v tenké vrstvě při maximální teplotě do 35°C.

 

Užívání čaje

Přibližně 1 až 2 čajové lžičky drceného kořenu zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut.

Čaj pijte před jídlem 2 až 3 krát denně několik měsíců.

 

Pampeliška má tyto vlastnosti

  • protirakovinné účinky

  • močopudné

  • pomáhá při vylučování žluče

  • detoxikuje játra

  • pomáhá při alergiích

  • snižuje krevní cholesterol

Pampeliška obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů

vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík, kyselinu listovou.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Záznam vysílání DVTV s viroložkou Hanou Zelenou nejen o Koronaviru
#
Pokud Vás nikdo nekritizuje, pak to teprve přijde. Kritici nám prokazují tu nejlepší službu. Zocelují nás!
#
Hledáte vhodný cvik ke svému věku či zdravotnímu omezení? Inspirujte se instruktážními videi, kde se naučíte, jak můžete vytvářet pohyb či zpevnit svaly.…
#
Čas od času udělá každý drobnou dietní chybičku. Chcete vědět, jak hřešit tak, aby tyto drobné chybičky neovlivnily Vaše výsledky? Je to jednoduché, když se…
#
Zajímá Vás které potraviny Vám pomůžou lépe zvládat chladné počasí? Obrázkové tipy pro Vás!
#
Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému…
#
Colostrum, kolostrum nebo mlezivo je geniálním produktem přírody. Tento sekret mléčné žlázy vzniká před porodem a je základním faktorem u savců, který ovlivňuje…
#
Pravidla zdravého hubnutí jsou velmi aktuální témata dnešní doby. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co hubnutí přináší, ale jakých chyb se lidé při…
#
Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.
#
Zhubněte svaly, tuky si nechte na horší časy… Prověřené rady, které Vás zaručeně dovedou k jo-jo efektu. Vybral jsem 7 nejlepších rad jak zhubnout a opět…
#
Rostlina používaná k léčení již tisíce let. Za napoleonských válek využívaná k hojení ran. V době našich babiček používaná k prevenci rakoviny a na léčbu…
#
Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.
#
Máte rádi kávu? Kolik šálků za den vypijete? Je pro nás prospěšná nebo nám škodí? Kde ještě se můžeme setkat s kofeinem a jaké má účinky na lidské zdraví?
#
Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = klíč ke zdraví Acidobazická rovnováha vyjadřuje poměr mezi kyselinami a zásaditými minerály v našem organismu. Udává se v…
#
Vybrali jsme pro Vás 5 tipů, jak v letním období zhubnout. Dozvíte se jak zvládnout dovolenou, grilování, návštěvy, co jíst v létě a nepřibrat.
#
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY… Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a…
#
Každých 10 let se náš organismus zanáší jedním až půldruhým kilogramem toxických látek!
#
Hodně štěstí při hubnutí, pevné zdraví a osobní pohody v novém roce Vám přejí Jiří Gavar  výživový poradce a MUDr. Iva Macháčková - celostní medicína.
#
Mnoho lidí usiluje o změnu, často jim však předsevzetí nevydrží déle než 14 dní, pojďme se podívat proč.

Mohlo by Vás zajímat

Doporučujeme
Astma a častá nemocnost dítěte
Velikonoční vajíčkový salát s Cottagem. Tento recept jistě oceníte i v průběhu roku.
Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému…

Akce

Příběh