Překyselení organismu je lékaři stále podceňováno. Víme, že 90% lidí je překyseleno a většina z nich o tom ani neví!
Důležitost rovnováhy mezi kyselinami a zásadami (pH)
Během látkové výměny se v těle neustále vytváří kyseliny, které jsou velmi nebezpečné pro organismus. Nejdůležitější tekutinou našeho organismu je krev. Hodnoty pH krve jsou striktně dány a odchylka od normálních hodnot je životu nebezpečná. Neutralizace kyselin se děje pouze zásaditými minerály. Proto je důležité mít stravu bohatou na živiny. V opačném případě, tzn. při jejich nedostatku, tělo sahá do rezerv (kosti, vlasy, do skeletu buněk, apod.) a chová se jako kanibal. Překyselení se tedy z krve nepozná. Můžeme jej zjistit z moči, což už poukazuje na překyselení tkání.
Naše tělo potřebuje zásadité látky
Všeobecné projevy překyselení organismu
- Nedostatek energie a neustálá únava
- Apatie a snížena výkonnost
- Těžké končetiny nebo bolesti ve svalech
- Náhlá únava po jídle
- Citlivost na chlad a nepříjemný pocit chladu v těle
- Zřetelná změna váhy (zhubnutí nebo ztloustnutí)
- Snížená odolnost
- Zvýšená náchylnost k infekčním nemocem
- Zhoršená schopnost regenerace a zpomalené hojení ran
- Špatné prokrvování
- Stále studené končetiny
Co překyseluje náš organismus
- Špatná výživa (denaturované potraviny)
- Nevhodné potravinové doplňky nebo žádné
- Nedostatečné žvýkání potravy
- Jedovaté látky v životním prostředí
- Poživatiny (respektive jedy z poživatin)
- Elektrosmog
- Chemické léky a chemické doplňky
- Zloba a agrese
- Nikotin
- Cukr a alkohol
- Stres a nahromaděná duševní zátěž
Proč je překyselení organismu tak nebezpečné
- Pod vlivem acidózy (překyselení organismu) ztrácejí červené krvinky pružnost, tuhnou a nemohou nadále protékat tenkými kapilárami. Postižená tkáň není dostatečně zásobena kyslíkem a živinami, což může přivodit infarkt nebo mrtvici.
- Buňky jsou závislé na neutrální tělesné tekutině, jelikož si samy nedokážou obstarat výživu ani odstranit odpadní látky.
- Snížená hladina minerálů v těle, jako následek překyselení, způsobuje zvýšenou lomivost kostí a praskání cév.
- Usazováním toxických látek ve vazivu vzniká řada „zásobáren odpadu“, jež tělo zatěžují.
- V návaznosti na překyselení organismu ztrácíme svou přirozenou obranyschopnost vůči infekčním chorobám.
- Zadržované toxické látky vytvářejí vhodné podmínky pro plísňová onemocnění vyvolané candidou albicans, jedovaté zplodiny látkové výměny poškozují játra a mozek.
- Zvýšené překyselení způsobuje tzv. „vegetativní acidózu“, při níž se člověk rychle unaví, vyčerpá a podává stále slabší výkony.
- Během léčení půstem se uvolňují jedovaté látky dosud usazené v tkáních. Přitom může dojít k samootravě těla, někdy dokonce i se smrtelnými následky.
Jak se brání náš organismus při překyselení
- Zadržením vody dochází k naředění kyselin (např. nateklé kotníky, prsty a kilogramy navíc)
- Dýcháním také dochází k vyloučení přebytečných kyselin
- Neutralizuje kyseliny zásaditými minerály. Odebírá zásoby našeho organismu. (vápník z kostí a zubů, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík z nervové tkáně)
Kyseliny mají ničivý účinek. Dokážou rozrušit dokonce i kámen nebo kov. Pokud setrvávají v těle, aniž by se neutralizovaly, způsobují bezpochyby ty nejrůznější choroby.
(zdroj: Kurt Tepperwein, autor knihy Pryč s kyselostí)
„Ze všech složenin našich tělesných sil se kyseliny projevují jako ty nejškodlivější.“
Hippokrates 400 př. Kr.
Krutá realita
Dnešní potraviny neobsahují dostatek živin!
V některých případech je to dokonce 3 - 5x méně živin, než tomu bylo před 15 lety. Naproti
tomu obsahují mnohem více chemických přídavků, které zvyšují trvanlivost a ovlivňují chuť
potravin, apod. Výsledkem je intoxikovaný organismus a všeobecně známá podvýživa, která nesouvisí s váhou.
Přestože mnohem více jíme, jsme stále více podvyživení!
Test kyselosti pH vašeho organismu
Běžné metody, které se v medicíně používají k určování hodnoty pH a tím i k zjišťování kyselosti organismu z krve, nepřinášejí žádné dále využitelné výsledky. Hodnota pH krve je totiž konstantní.
Oproti tomu určení pH hodnoty z moči odráží diagnosticky téměř přesně i stav tkáně.
Ideální biologická hodnota tkáně leží mezi pH 7,4 až 7,5 bohužel běžná hodnota často dosahuje sotva 5,5. To znamená, že acidóza neboli překyselení se stala pravidlem u většiny lidí.
Postup kontroly pH
Připravte si čerstvou moč a testovací proužek. Ten pak ponořte na 1 sekundu do moči. Otřepte přebytečné kapky a po 2 minutách přiložte k barevné stupnici.

V přírodním léčitelství je rovnováha mezi kyselostí a zásaditostí těla základem každé léčby. Bez ní by žádné léčení nemohlo být úspěšné.
Tato životně důležitá skutečnost i nadále zůstává klasickou medicínou nepovšimnuta a většina lékařů nepovažuje acidózu za bezprostřední ohrožení našeho zdraví. Tomuto ještě napomáhá fakt, že stav kyselosti v těle se běžně určuje z krve a ta – až na řídké výjimky – udržuje tělo přísně v neutrálním prostředí.
Podívejte se na zkušenosti našich klientů nebo se objednejte na konzultaci.
Chcete vědět víc? Zeptejte se nás!
Konzultace s výživovým poradcem
Více informací
Další články magazínu
Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.
Zkušenosti, rady a návody ...


















