Vláknina – prevence rakoviny

Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.

Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotupřesto je pro naše zdraví velmi důležitá.Tato významná složka potravy je velmi obtížně stravitelná. Existuje rozpustná a nerozpustná. Mezi její základní vlastnosti patří, že dokáže zvětšit svůj objem tím, že na sebe váže vodu. Tuto výhodu ocení lidé zejména při hubnutí. Nabobtnáním způsobuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu. Vláknina také působí jako přirozený kartáč na střeva. Čistí zažívací trakt a při detoxikaci organismu na sebe váže uvolněné toxické látky, aby mohly být tyto toxiny vyloučeny z organismu.

 

Doporučený denní příjem vlákniny

Denní příjem vlákniny v ČR

  • dospělý člověk =  30 g / den

  • dítě od 2 let = věk + 5 g (např. 7 leté dítě = 12 g vlákniny na den)

 

Výživové doporučení pro obyvatelstvo ČR je zpracováno Společností pro výživu v souladu s dokumentem komise Evropských společenství s názvem: Strategie pro Evropu týkající se zdravotních problémů souvisejících s výživou, nadváhou a obezitou (bílá kniha). Podle ní je žádoucí zvýšení příjmu vlákniny na 30 g za den u dospělých. U dětí od druhého roku života 5 g + počet gramů odpovídajících věku (rokům) dítěte.

 Zdroj: Wikipedia 

 

 Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina dokáže na sebe navázat vodu. Tím, že zvětší svůj objem, působí jako stop apetit a z tohoto důvodu je výhodná u hubnutí. Najdeme ji v luštěninách (hrách, sójové boby, fazole), v obilovinách (oves, žito, ječmen), v některých druzích ovoce (jablka, banány), také v zelenině (např. brokolice, mrkev a další kořenové zelenině). Rozpustná vláknina ve střevech fermentuje (kvasí) a slouží jako zdroj energie (tzv. Prebiotikum), pro zdraví prospěšné mikroorganismy, tzv. Probiotické bakterie. Rozpustná vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, což ocení hlavně diabetici a lidi, kteří chtějí hubnout.

 

Nerozpustná vláknina

Je obsažena v celozrnných jídlech s obsahem zejména slupek, v obilných slupkách (otruby), v semínkách, ořechách, ve slupkách některých druhů ovoce a také v rajčatech. V zelenině, např. ve fazolích, květáku, cuketě, celeru, atd. Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje (nekvasí), proto není zdrojem energie. Vláknina zvětšuje objem u stolice, tím naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Zkracuje tak dobu, po kterou zůstává potrava v tlustém střevě. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

 

Laicky by se dalo říci, že rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje (zpomaluje) vstřebávání cukrů a tuků, zatímco nerozpustná vláknina ředí obsah v tlustém střevě a urychluje vylučování stolice, váže na sebe toxické látky, čímž působí proti rakovinotvorně.

 

 

Výhody vlákniny

  • příznivě ovlivňuje zažívání

  • udržuje tlusté střevo v kondici

  • navozuje pocit sytosti

  • prodlužuje dobu vstřebávání některých živin (výhoda u sacharidů)

  • upravuje průjem, zácpu, syndrom dráždivého tračníku a prevence hemeroidů

  • pomáhá vylučovat z těla toxiny a rakovinotvorné látky

  • snižuje hladinu krevního cukru

  • snižuje hladinu krevního cholesterolu

  • pomáhá při hubnutí

  • účinná při prevenci žlučových kamenů

  • důležitá složka pro probiotické bakterie, které sídlí v našem zažívacím traktu

  • tím, že vláknina pomáhá udržovat čistá střeva, ovlivňuje vstřebávání důležitých látek pro naše zdraví

Protože běžné stravovací návyky jsou velmi chudé na vlákninu, je důležité jí pravidelně doplňovat!

Tabulky nutričních hodnot / vláknina v potravinách ke stažení

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Záznam vysílání DVTV s viroložkou Hanou Zelenou nejen o Koronaviru
#
Pokud Vás nikdo nekritizuje, pak to teprve přijde. Kritici nám prokazují tu nejlepší službu. Zocelují nás!
#
Hledáte vhodný cvik ke svému věku či zdravotnímu omezení? Inspirujte se instruktážními videi, kde se naučíte, jak můžete vytvářet pohyb či zpevnit svaly.…
#
Čas od času udělá každý drobnou dietní chybičku. Chcete vědět, jak hřešit tak, aby tyto drobné chybičky neovlivnily Vaše výsledky? Je to jednoduché, když se…
#
Zajímá Vás které potraviny Vám pomůžou lépe zvládat chladné počasí? Obrázkové tipy pro Vás!
#
Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému…
#
Pravidla zdravého hubnutí jsou velmi aktuální témata dnešní doby. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co hubnutí přináší, ale jakých chyb se lidé při…
#
Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.
#
Zhubněte svaly, tuky si nechte na horší časy… Prověřené rady, které Vás zaručeně dovedou k jo-jo efektu. Vybral jsem 7 nejlepších rad jak zhubnout a opět…
#
Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.
#
Máte rádi kávu? Kolik šálků za den vypijete? Je pro nás prospěšná nebo nám škodí? Kde ještě se můžeme setkat s kofeinem a jaké má účinky na lidské zdraví?
#
Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = klíč ke zdraví Acidobazická rovnováha vyjadřuje poměr mezi kyselinami a zásaditými minerály v našem organismu. Udává se v…
#
Vybrali jsme pro Vás 5 tipů, jak v letním období zhubnout. Dozvíte se jak zvládnout dovolenou, grilování, návštěvy, co jíst v létě a nepřibrat.
#
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY… Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a…
#
Každých 10 let se náš organismus zanáší jedním až půldruhým kilogramem toxických látek!
#
Hodně štěstí při hubnutí, pevné zdraví a osobní pohody v novém roce Vám přejí Jiří Gavar  výživový poradce a MUDr. Iva Macháčková - celostní medicína.
#
Mnoho lidí usiluje o změnu, často jim však předsevzetí nevydrží déle než 14 dní, pojďme se podívat proč.

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Polévka nejen pro podzimní hubnutí. Tato zeleninová hovězí polévka Vás jistě postaví na nohy.
Zdravotní polévka s obsahem lykopenu. Rajčata jsou známým zdrojem lykopenu, který má blahodárné účinky na lidské zdraví. Lykopen je antioxidant, což znamená, že…
Netradiční kombinace.

Akce

Příběh