Recept, který zasytí a ještě si i pochutnáte.
Řepa navíc působí močopudně a také vylučuje sůl z těla. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči a zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. 

Pokud necháme červenou řepu grilovat déle, bude krásně křupavá. Vhodné jako večeře nebo zdravé mlsání.

 

 

Suroviny (2 porce)

  • 3 ks řepy
  • olej
  • grilovací koření
  • balkánský sýr


Postup (60 min)
Oloupeme řepu a nakrájíme na půlcentimetrová půlkolečka. Řepu vyskládáme v jedné vrstvě na pečící papír, lehce potřeme olejem, posypeme trochou grilovacího koření, bez glutamátu. Předehřejeme troubu a pečeme 30 minut na 160°C. Po 30 minutách vytáhneme plech s řepou a na každý kousek řepy vložíme plátek balkánského sýru a pečeme dalších 20 minut. 


Tip
Talíř můžeme doplnit o čerstvou zeleninu např. okurek, rajče nebo na co máte právě chuť.

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Porce: 2 • Čas: 45–60 min (z toho práce 10 min) • Náročnost: snadné

Suroviny (na 2 porce)

  • 400 g syrové červené řepy, oloupané na měsíčky
  • 60 g balkánského/feta sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička balzamikového octa, sůl, pepř, tymián/rozmarýn

Postup

  1. Řepu promíchej s olejem, kořením a peč na 190 °C ~35–45 min do měkka.
  2. Na talíři rozdrob sýr, zakápni balzamikem.

Nutriční hodnoty / 1 porce (orientačně)

Energie~210 kcal
Bílkoviny~7 g
Sacharidy~20 g
Tuky~12 g

Hot tip

Lehčí verze: 40 g sýra + 1 čajová lžička oleje (ušetříš ~80 kcal na porci). Přidej rukolu/vlašské ořechy (10 g) pro texturu.

S čím podávat

Jako lehký oběd s celozrnným pečivem, nebo příloha ke kuřecímu/rybě.

Skladování & meal-prep

Upečenou řepu uchovej v krabičce 3 dny; sýr přidávej až před podáváním.

z našich receptů

z našeho magazínu